Hackere trængt ind i DTU’s it-systemer: Op mod 25.000 brugere skal straks ændre adgangskoder
Hackere er trængt ind i DTU’s systemer. Op mod 25.000 brugere skal omgående skifte deres adgangskoder.
Fagligt talt: Energihøstning fra vibrationer ved hjælp af elektromagnetisme
Som alternativ til batterier kan man høste energi direkte fra omgivelserne og på den måde levere strøm til sensorer.
Undersøgelse af asteroide fra Hayabusa-2: Verdenshavene stammer måske fra rummet
Japanske og internationale forskere har nu analyseret stykker af asteroiden Ryugu, og fundet frem til at den både indeholder tegn på vand og livets byggesten.
PODCAST Er det stadig en god forretning at installere solceller på sit hus?
Hvad skal du være opmærksom på, hvis du smækker en række solcellepaneler op på taget? Det kan du høre mere om i ugens Transformator, hvor vi også spørger DTU’s rektor, hvordan forskernes tillid til DR kan genoprettes efter ‘Ellen imellem’.
Fagligt talt: Nye nitrerede lejestål kan forhindre vindmøllehavarier
White Etch Cracking (WEC) i gearkasselejer er en alvorlig havariårsag i vindmøller. Lejerne udmattes aggressivt og uforudsigeligt - ofte efter kun 5-20 procent af den forventede levetid. Men der findes en løsning.
Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«
Interview: Transportministeren har åbnet for nye forsøg med de omstridte drænrør, som opfinderen Poul Jakobsen over hele verden graver ned for at redde sandstrande. Ingeniøren har spurgt Poul Jakobsen, hvorfor han ignorerer rapporter, der kalder rørene virkningsløse og kun accepterer egne rapporter som videnskab.
Nyt radarsystem skal fange droner på farten og i stilstand
Ved hjælp af MIMO-teknologien har forskere fra DTU udviklet en radar, der kan fange droner, hvad enten de svæver på stedet eller er på farten.
3D-printning i rummet kan vise sig at være vejen til perfektion
DTU Space vil have en metal-model 3D-printet i rummet på astronaut Andreas Mogensens næste tur. Den skal teste, om vi kan skabe bedre materialer ved at lave dem i rummet.
Bagsiden: DTU’s kvadrater og kvadranter
I juni kunne vi berette om kuk i koordinatsystemet på DTU, da det nye vandværk, som ligger i 3. kvadrant på det, som nu hedder DTU Campus Lyngby, er forsynet med et skilt med tallet 84, i modsæ…
10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen
Projekterne skal blandt andet filme lynnedslag fra rummet, undersøge astronauters søvn og se om VR kan forbedre astronauters helbred.
Techtopia #246: Cern-skrot bliver til partikel-techno
Når Dr. Lawrence Lee møder ind på arbejde og tager sin blå CERN kittel på, er han professor i partikelfysik. Men når han går på scenen på Roskilde Festival, går han under navnet Colliderscope og laver elektronisk musik ud af gamle CERN apparater.
Techtopia #245: Rumskrald og kokain
Techtopia tog på Roskilde Festival og fik blandt andet demonstreret et lommespektrometer, der kunne analysere for kokain og andre stoffer.
Spørg Fagfolket: Må man sende en amatørraket op i Danmark?
En læser vil gerne vide mere om opsendelse af amatørraketter, og hvilke brændstof de i så fald må bruge. Det svarer DTU Space på.
Regeringen lukkede uddannelser for at spare SU til udlændinge: »Det var en fejl«
Danmark kommer til at mangle teknisk uddannede. Derfor var det en fejl, da regeringen sidste år besluttede at lukke for en række engelsksprogede uddannelser, lyder kritikken fra uddannelsesforsker, efter optaget er faldet.
Spørg Fagfolket: Vil fremtidige teleskoper kunne se infrastruktur på andre planeter?
En læser vil gerne vise, om der er nogen fysiske love, der forhindrer, at rumteleskoper engang i fremtiden ville kunne stille skarpt på infrastrukturen på en anden planet. Det svarer DTU Space på.