Hypersoniske missiler kan kun bygges med 3D-print
Verdens største missilproducent satser stort på at 3D-printe komponenter til både konventionelle og højt avancerede missiler.
PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe
PFAS ligner mere og mere vores tids mest sundhedsskadelige kemikalieforurening, for det nedbrydes ikke i kroppen og mistænkes for at have en lang række skadevirkninger. I ugens podcast kan du også høre om Googles sprogmodel LaMBDA, der hævder at have følelser, og om Ellertens historie.
USA’s militær vil forhindre flere ødelæggelser af baser og isenkram fra orkaner
Det amerikanske militær smider penge i forskning, der skal udvikle en ‘Reefense’ struktur som beskyttelse mod voldsomme bølger.
Verdens første gasturbine på ren brint står i Norge
Forskere fra Stavanger Universitet har siden midten af maj haft en mindre gasturbine kørende på 100 pct. brint. I fremtiden håber de, at det kan overføres på større kapaciteter.
Faglig talt: Syntetisk blodforsyning til 3D-vævsmodeller kan styrke biologisk forskning
Vævsmodeller er dyrkede væv af menneskeceller, som efterligner funktionerne af organets væv i kroppen. De er af stor værdi ved afprøvning af ny medicin, undersøgelse af mulige miljøgifte, og…
PODCAST: Hvorfor blev Concorden aldrig nogen kommerciel succes?
Flyrejser ved overlydshastighed var et overstået kapitel, da Concorden landede i 2003. I ugens Transformator kan du bl.a. høre historien om det banebrydende fly, og om hvordan man laver den mest medrivende lyd til computerspil.
Værd at Vide Natrium og kalium tager kampen op med lithium
Gennem mange år har forskerne undersøgt alternativer til lithium-ion-batterier. Kalium og ikke mindst natrium er de mest oplagte muligheder.
Tungmetaller i kroppen kan forstærke udviklingen af antibiotikaresistente bakterier
Ny forskning påviser en sammenhæng mellem tungmetaller i kroppen og risikoen for at udvikle antibiotikaresistente bakterier.
Værd at Vide: Københavnermetallet til brug i avancerede transistorer
Hafnium fylder 100 år i år. Besynderlig egenskab betyder, at hafniumdioxid kan udnyttes til energieffektive transistorer.
PODCAST: Måske er det ikke så tosset at importere affald til cementproduktion
Aalborg Portland importerer hvert år 160 ton affald fra udlandet til at fyre op under cementovnene, hvilket er med til at holde virksomhedens CO2-udledning nede. I ugens Transformator kan du også høre om det digitale våbenarsenal, som hackerne tager i brug i cyberkrigen mellem Rusland og Ukraine.
Danske forskere jagter katalysatoren, som gør pyrolyseolie til flybrændstof
Hvis overskydende biomasse skal kastes i en pyrolyseovn for på sigt at blive til flybrændstof, skal der fjernes ilt og andre uvelkomne stoffer fra pyrolyseolien. Dansk forskningsprojekt vil udvikle den nødvendige katalysator.
PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?
Efter Anden Verdenskrig forbød amerikanerne Niels Bohr at tale om deres atombombeprojekt. Ifølge en ny DR-serie er det grunden til, at vi aldrig fik atomkraft herhjemme. Det undersøger vi i ugens Transformator.
Internet of Bees: Svenske bistader overvåges digitalt
Svenske BeeLab har udviklet en teknologi, der kan holde øje med de svenske bier. Nu har projektet også fået penge til at sprede det til landets andre bistader.
Volvo Cars investerer i lynhurtig batteri og oplader startup. - recordere.dk
Volvo Cars har via sin venturekapitalarm Volvo Cars Tech Fund foretaget en investering i StoreDot, et israelsk firma, der udvikler ekstrem hurtig batteriladeteknologi til elbiler.
Databaserede værktøjer skal fremtidssikre IDAs medlemsydelser
Torsdag aften mødtes de seks kandidater til IDAs formandspost i direkte debat blandt andet om, hvordan de hver især mener, at IDA bedst støtter medlemmernes karriereudvikling og bliver den bedste kompetencepartner. Der gik kage i debatten - på den gode måde.