Udfordrer SpaceX, OneWeb og Amazon: EU vil sende hundredevis af satellitter i lav jordbane
EU-Kommissionen vil sende satellitter i kredsløb om Jorden i lav jordbane allerede fra næste år. Det skal forbedre og sikre den europæiske internetinfrastruktur og gøre os uafhængige af kommunikationsteknologi fra USA, Kina og Rusland. På sigt skal satellitterne levere sikker kvantekryptering.
Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament
Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.
Den moderne fysik opstod i et frit fald
Sikkert og vist 6: Galileos opgør med Aristoteles blev udgangspunkt for Newtons mekaniske fysik og Einsteins forståelse af rum og tid.
Mød manden bag EU’s svar på NASA: ‘Det er afgørende, at EU er med i fremtidens rumkapløb’
44-årige Rodrigo de Costa kæmper for, at EU bliver førende på rumteknologi.
EU kaster sig ind i kampen om nye satellitter til bredbånd
EU-Kommissionen vil være uafhængige af den teknologiske krig mellem Kina og USA. Europa bør derfor have eget netværk af satellitter til bredbånd i yderområder og som platform for kvantebaseret kryptering.
Første hastighedstest af nyt satellit-bredbånd skuffer
De første hastighedstest af de nye Starlink-satellitter lever ikke op til løfter fra Elon Musk lom højhastighedsforbindelser på over 1 GB/s og latenstider under 20 ms. Hvis ikke nye test fra Elon Musk og Starlink løfter hastigheden, kan det blokere for opsendelsen af tusindvis af nye satellitter i lav jordbane om jorden.
Teknologisk fix gør GPS klar til brug på Månen
Nasa-forskere har fundet et trick til at bruge GPS-satellitter i jord-kredsløb til at finde vej på Månen. Det er godt nyt for de astronauter, der skal afsted om få år.
Hubble spotter ny måne i kredsløb om iskæmpen Neptun
Den nye måne Hippocamp bringer planetens antal af måner op på 14. Der kommer nok flere til, siger forsker.
Flyvende drivhuse skal dyrke tomater i miljøer som på Månen og Mars
To drivhuse med tomatfrø bliver opsendt mandag aften sammen med kunstig urin, bakterier og alger for at simulere madproduktion i baser på Månen og Mars. Missionen er drevet af dansk udstyr.
DEBAT: Hvordan får danske iværksættere mest muligt ud af data fra satellitterne?
Debatoplæg II: Op til en konference 8. oktober om Danmarks rumstrategi efterlyser Uddannelses- og Forskningsministeriet input til, hvad Danmark skal fokusere på som rumnation. Giv dit besyv med her.