Svarede du rigtigt i sidste års krystalkugle-quiz? Se de 13 rigtige her
Ingen læsere fik alle 13 spørgsmål rigtige, men seks læsere fik en 12’er i sidste års tipskupon om begivenheder i 2022. Læs her, hvad du skulle have svaret.
Reportage: Danmarks første kvantekryptering på almindelig fibernet er blevet etableret i dag - se hvad der sker når forbindelsen hackes her
Niels Bohr Institutet, København: “Jeg tror, at vi er på vej ind i en ny kvante-æra. Det, der sker i øjeblikket på området, er jo fuldstændigt vildt.” Vær med i øjeblikket, hvor forskerne prøver at hacke den første danske kvanteforbindelse på dansk jord. Se videoen her.
Teaterforestilling med fysik i centrum: Bohr og Heisenbergs ubekvemme møde i København
I 1941 kom Werner Heisenberg til København for at mødes med sin gamle ven og læremester Niels Bohr. Mange år senere var de stærkt uenige om, hvad de havde drøftet i al hemmelighed.
Værd at Vide: Det vilde kvantevesten
Kvanteteknologien buldrer frem, men hvor og hvordan den kommer til at forandre verden, ved vi ikke endnu, for klassisk teknologi står ikke i stampe, og forskellige kvanteteknologier kæmper mod hinanden.
Biografi: Inge Lehmann blev seismolog ved et tilfælde
Ny bog fortæller, at i Danmark var hun en overset outsider, men i USA blev opdageren af Jordens indre kerne anerkendt som »one of us«.
Værd at Vide: Københavnermetallet til brug i avancerede transistorer
Hafnium fylder 100 år i år. Besynderlig egenskab betyder, at hafniumdioxid kan udnyttes til energieffektive transistorer.
Nyt røntgenapparat på KU Food skal gøre plantebaseret kost mere lækkert
At kende den fysiske struktur på de lækreste animalske fødevarer og kopiere egenskaberne over i plantebaseret mad er målet med et nyt apparat på Københavns Universitet.
Klimaprofessor om rekordhøje metanniveauer: »Det her er bad news«
De seneste syv år har været de varmeste nogensinde målt på kloden. På samme tid har der aldrig været målt mere CO2 og metan i atmosfæren.
Se billederne: Sådan ser fem ikoniske steder ud, hvis temperaturen stiger med tre grader
Christianborg er et af de steder, der kan stå under vand om nogle hundrede år.
Den samme eksplosion dukker op i forskernes rumteleskop igen og igen
Eksplosionen kommer fra en stjerne, der kollapsede for ti milliarder år siden.
Robot indsamler første stenprøve på Mars: ‘Det er kæmpestort’
Sammen med andre prøver skal stenen gøre os klogere på, om der har været liv på planeten.
KU afviser ny tidsplan : Niels Bohr-skandalen kan trække ud i årevis
Vejdirektoratet har udskudt Niels Bohr Bygningen igen - nu til udgangen af oktober. Men Københavns Universitet og rådgiveren Niras vurderer, at det er fuldstændig urealistisk. Særligt på grund af svag byggeledelse.
Mystisk planet i solsystemet kan være tættere på os, end vi tror
En niende planet gemmer sig måske i yderkanten af vores solsystem.
Ny forening skal bringe dansk kvanteteknologi i front
Danish Quantum Community skal være med til at overbevise politikerne om, at der er andet end grøn forskning, der har betydning i det store billede.