Nato-rygstød til dansk kvanteforskning: Kan få stor betydning for DTU’s udvidelser af renrum
Et kommende Nato-center kan forbedre businesscasen for DTU Nanolabs kommende renrum til chipfabrikation. En tiltrængt og varslet kvantestrategi kan sætte yderligere skub i dansk kvanteforskning, mener dansk kvanteforsker.
QD-OLED: Ny hybrid-skærm kombinerer blå OLED med kvanteprikker
Samsung er klar med en helt ny type LED-skærm, QD-OLED, der giver færre refleksioner, og er mere lysstærk og farverig. Teknisk er det kun blåt lys der udsendes af OLED-dioder, og så bliver de røde og grønne farver til med kvanteprikker - helt uden farvefiltre.
Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
DTU udvikler mikroskopisk laser med rekordhøj kohærens
En ny lasertype er velegnet til fotoniske kredsløb, sensorer og højhastighedskommunikation.
Ny rekord: Objekt på 10 kg nedkølet til 77 nanokelvin
Detektorsystemet ved gravitationsbølgeobservatoriet LIGO fungerer effektivt som en mekanisk oscillator med en masse på 10 kg. Denne masse er nu bragt meget tæt på sin kvantemekaniske grundtilstand.
DEBAT: Fotonik forsømmes trods enormt potentiale
Danmark er verdensførende, når det gælder forskning inden for fotonik, men vi forsømmer at omdanne vores viden til nye produkter og virksomheder.
Magisk vinkel gør grafen superledende og isolerende
Schweiziske forskere har fået grafen til at fungere som superleder og isolator lige ved siden af hinanden. Forskerne ser mange muligheder for teknologien såsom MR-scanning eller måske kvantecomputere.
I nanoverdenen skal Maxwells ligninger modificeres: På eventyr med plasmoner
Vekselvirkningen mellem lys og nanopartikler foregår i grænseområdet mellem klassisk fysik og kvantefysik – det kræver en ny teoretisk forståelse.
Spørg Fagfolket: Hvad holder sammen på en foton?
En læser undrer sig over, at lyskvanter kommer hele frem til modtageren, mens elektromagnetiske bølger spreder sig. Ingeniørens Jens Ramskov giver en forklaring.
Ultrakolde atomer på ISS skaber ny viden
Når tyngdekraften tages ud af ligningen, kan atomfysik udføres med høj præcision.
Kvanteforskere studerer snedig sammenkobling af superledning og ferromagnetisme
SDU-forsker finder langtrækkende magnetoeelektroniske excitationer i diamant doteret med bor. På KU studerer forskere lignende fænomener i andre materialer.
Jens Ramskov får H.C. Ørsted-medalje
I 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen går H.C. Ørsted Sølvmedalje for kun tredje gang til en videnskabsjournalist.
Topologisk superledning i nanotråde: Et skridt på vejen til en ny form for kvantebit
Forskere på Københavns Universitet kombinerer to effekter på ny måde i bestræbelserne på at udvikle et fundament for en særlig form for qubit til kvantecomputere.
Forskere leder elektroner gennem kulstofnanorør
Forskere har fremstillet en ny form for bølgeleder for elektroner, der minder om en optisk fiber for lys.
Ny blog: Følg Louise ind i patenternes »sære parallelbranche«
Fysik-ingeniør gik fra forskning til patenter – og det fortryder hun ikke! Nu fortæller hun om sit nye spændende job i ny blog her på ing.dk.