Fagligt talt: Fiskeriet smider årligt tonsvis af plastikaffald i havet
Denne Fagligt talt er skrevet af Eva Maria Pedersen, specialkonsulent, DTU Aqua Finn Larsen, seniorforsker, DTU Aqua og Henrik Gislason, professor emeritus, DTU Aqua Går man langs stranden,…
Implantater med nano-overflade skal stoppe kroniske infektioner
Nanostrukturer i overfladen på implantater forhindrer bakterier i at sætte sig fast. En spinout-virksomhed fra DTU Fotonik har udviklet teknologi til at skabe strukturen direkte i titanium-materialet.
Sensorer i vinger skal forebygge dyre skader på vindmøller
DTU-forskere arbejder på at forudsige skader på vindmøllevinger ved hjælp af digitale tvillinger og sensorer inde i vingerne.
Sensor-system bruges af 5000 hospitalsansatte: Skabt af unge DTU-ingeniører
Den globale sundhedskrise har givet Theis Jensen og virksomheden Sani Nudge et boost. Men det hele begyndte med en container fuld af sokker fra Shanghai.
DTU-rektor klager til Mette F. over forsker-sag: »Jeg skammer mig som dansker«
Rektor på DTU Anders Bjarklev er rasende over den behandling, som den dansk-amerikanske energiforsker Mads Rønne Almassalkhi har fået.
It-ekspert finder tid til fordybelse: »Efteruddannelse er næsten en hobby«
Ny viden er uomgængelig som it-udvikler og ikke mindst som sikkerhedsekspert, mener Jan Andersen, der arbejder i Danfoss’ it-sikkerhedsafdeling.
Ny masteruddannelse: Skab bæredygtige fødevarer uden mavepine
DTU og KU genopliver master i fødevaresikkerhed med fokus på bæredygtig fødevareproduktion.
DEBAT: Chipproduktion i EU vil kræve langt flere ingeniører og stærkere infrastruktur
EU-Kommissionen vil fordoble den nuværende chip-og halvlederproduktion i Europa inden 2030. Men det er ikke så ligetil, mener DTU-professor.
Kølig dansk reaktion: Vild europæisk chip-plan er nødvendig, men svær at realisere
For at sikre den nødvendige forsyningssikkerhed af mikrochips, vil EU have bygget tre til fire megafabs med avanceret fremstillingsteknologi - som slet ikke eksisterer i dag. I Danmark er DTU-direktør, en chipdesigner og elektroniktopchef enige om behovet. Men milliarder i statsstøtte står ikke øverst på ønskelisten.
Forskning: Ny konverterstyring kan afhjælpe elnettets stabilitetsudfordringer
Ph.d.-projekt på DTU har undersøgt, hvordan konverterstyring efter ”grid forming control”-principptet kan være med til at sikre stabiliteten i elnettet i takt med, at de tunge synkrongeneratorer bliver udfaset og fjerner inerti i systemet.
Samråd om flytning af studiepladser: Tvivlsomt vidensgrundlag og underfinansiering
Flere politikere savner fortsat tal undersøgelser, der kan understøtte den politiske aftale ’bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark.’
Fagfolk er rygende uenige om farligheden af skumisolering
Selv om isolering med skumplast er lovligt at bruge, mener forskere fra DTU Byg, at brandrisikoen er så stor, at det udelukkende bør bruges i terrændæk. Men det er for snæversynet mener DBI og en brandrådgiver.
Intel klar til at bygge chipfabrikker i Europa - men kræver 238 mia. kroner af EU
Intel vil gerne bygge otte nye chipfabrikker i Europa til en værdi af 600 mia. kroner - og på den måde mindske afhængigheden af Asien. Men det kræver EU vil skyde de 238 mia. kroner i projektet.
Leder: Miljøet lider under hastværk ved prestigeprojekter
Man må forstå det sådan på transportminister Benny Engelbrecht, at han sover roligt om natten til trods for dyb og faglig bekymring i Sverige for, om Danmarks storstilede projekt Lynettehol…
Fiskekuttere og fodbold-onsdage: Hirtshals rummer unik cocktail til uddannelser
I den nordjyske fiskerby findes både et stærkt forskningsmiljø og et socialt studiemiljø. DTU-studieleder håber på at bevare college-stemningen på udflyttet uddannelse.