Den første danske drone med hjertestarter letter i Nordjylland
Som en del af et nyt forskningsprojekt vil en drone blive sendt ud til personer med mistanke om hjertestop og fire en hjertestarter ned.
Hypersoniske missiler kan kun bygges med 3D-print
Verdens største missilproducent satser stort på at 3D-printe komponenter til både konventionelle og højt avancerede missiler.
PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe
PFAS ligner mere og mere vores tids mest sundhedsskadelige kemikalieforurening, for det nedbrydes ikke i kroppen og mistænkes for at have en lang række skadevirkninger. I ugens podcast kan du også høre om Googles sprogmodel LaMBDA, der hævder at have følelser, og om Ellertens historie.
Bagsiden: Derfor er klokken altid 10:10 i reklamer for ure
Når du ser en reklame for et viserur er klokken altid – eller næsten altid – 10:10. Det har været tilfældet i de fleste annoncer siden 1950’erne. I annoncer for Rolex-ure er tiden som hov…
Gletsjere i Nordgrønland skrumper hastigt ind: ‘Vi har aldrig før set isen smelte med en sådan fart’
I Nordgrønland stiger temperaturerne på grund af klimaforandringer langt hurtigere end på resten af kloden.
USA’s militær vil forhindre flere ødelæggelser af baser og isenkram fra orkaner
Det amerikanske militær smider penge i forskning, der skal udvikle en ‘Reefense’ struktur som beskyttelse mod voldsomme bølger.
Biografi: Inge Lehmann blev seismolog ved et tilfælde
Ny bog fortæller, at i Danmark var hun en overset outsider, men i USA blev opdageren af Jordens indre kerne anerkendt som »one of us«.
Verdens første gasturbine på ren brint står i Norge
Forskere fra Stavanger Universitet har siden midten af maj haft en mindre gasturbine kørende på 100 pct. brint. I fremtiden håber de, at det kan overføres på større kapaciteter.
RNA-virusser i havet har stor indflydelse på mængden af udledt CO2
Ny forskning viser, at RNA-virusser spiller en stor rolle i havenes økosystemer ved at sætte sig på CO2-udledende alger og amøber.
Corc-center vil både levere CO2-beregnere til forbrugerne og CO2-fangst til virksomhederne
Med 630 millioner fondskroner i ryggen er forskningscentret Corc åbnet på Aarhus Universitet. Her skal dialog på tværs af akademiske fag og mellem eksperter, politikere og befolkningen reducere atmosfærens indhold af CO2.
Nyt forskningscenter vil både levere CO2-beregnere til forbrugerne og CO2-fangst til virksomhederne
Med 630 millioner fondskroner i ryggen er forskningscentret Corc åbnet på Aarhus Universitet. Her skal dialog på tværs af akademiske fag og mellem eksperter, politikere og befolkningen reducere atmosfærens indhold af CO2.
PODCAST: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år
Alle nyproducerede biler skal være emissionsfri i 2035, har EU-parlamentet netop besluttet. I ugens Transformator spørger vi, hvorfor EU ikke bare kan lade markedet bestemme, og fortæller også historien om telegrafonen og de utallige fejlslagne danske it-projekter.
Plast som måltid: Superorme kan nedbryde polystyren
Forskning viser, at indvoldene i larver af arten Zophobas morio indeholder enzymer, der kan nedbryde plast.
Mikroplast fundet i sneen på Antarktis for første gang
Af 19 prøver af nysne fra Antarktis’ Ross Ice Shelf blev der fundet mikroplast i alle, trods forskernes forventninger.
Bitcoin er hverken anonymt eller ‘tillidsfrit:’ Forsker sporer brugere til bare 64 stykker i de første to år | Version2
Det er muligt at spore Bitcoin-brugeres identitet, og systemet kan fuppes med praktisk gennemførlige angreb, viser ny forskning