Intel investerer trecifret milliardbeløb i europæisk chipproduktion
Den største investering på 126 mia. danske kroner bliver i en ny tysk fabrik.
Intel på trapperne med gigant-investering i Europa: Ny kæmpe-fabrik skal afhjælpe chipkrisen
Som led i 650 milliarder kroner stor investeringsplan vil Intel etablere ny produktionsfaciliteter og forskningscentre i Europa. Helt konkret kan der være en ny kæmpe-fabrik på vej i Tyskland.
Techtopia #229: På besøg i Dr. Hwu’s hackerværksted
DTU-lektoren er specialist i hacking af forbrugerelektronik og har udviklet tilpassede instrumenter til at udføre unik forskning.
Selv om ‘Big Tech’-virksomhederne skal reguleres, kan vi stadig lære af dem
Klumme: I 2021 brugte de fem største amerikanske tech-virksomheder omtrent 1.000 milliarder kroner på forskning og udvikling. Og tallet vokser hurtigt. Alt andet lige må man have dyb respekt for denne vilje til innovation.
Krigen rammer rumfarten: ’Uden russernes hjælp kan rumstationen styrte ned’
Invasionen i Ukraine går ud over rummissioner både på kort og lang sigt.
PODCAST: Hvis vi skal erstatte russisk gas med sol og vind, må vi ofre den gode udsigt
Midt i al krigens gru må vi sande, at selvom også kulforbruget vil øges i en periode, vil den sætte fuld fart på den grønne omstilling i Europa. Hør også ugens Transformator, hvordan du kan være med i et open source-højttalerprojekt.
Fra regnskovsdræberen soja til danskdyrket lucerne: Kan bruges i kager og plantefars
Aarhusiansk forskningsprojekt har brugt lucerne til skum og gelé. Målet er et alternativ til soja, der kan dyrkes i Danmark.
Russiske trusler om at crashe ISS er tom snak - lige nu crasher deres rumindustri
Analyse: De vestlige ISS-partnere er på vej med løsninger til at holde rumstationen i kredsløb, hvis samarbejdet med Rusland kollapser. Men det var jo aldrig meningen.
CERN reagerer på invasion: Dropper nye samarbejder med russere
Efter ønske fra ukrainske samarbejdspartnere har CERN besluttet at suspendere den russiske observatørstatus, og stopper nye samarbejder med russiske forskere.
Amazonas forandres fra skov til savanne
Mere end tre fjerdedele af verdens største regnskov er blevet mindre modstandsdygtig over for tørke og skovbrand de seneste tyve år.
PODCAST: Krigen rykker ud i rummet, i cyberspace og på elnettet
Ugens Transformator zoomer ind på Ukraine, hvor også hackere er på krigsstien. Elon Musks Starlink vil hjælpe med satellitforbindelse i landet, og konflikten har fået konsekvenser for den europæiske Mars mission.
Danske universiteter stopper omgående alt samarbejde med Rusland
De otte universiteter i Danmark slutter sig til andre, danske autoriteter i at tydeligt fordømme invasionen af Ukraine ved straks at standse samarbejdsaftaler med russiske institutioner.
BAGGRUND: Fluorstoffer er unikke forureninger, der aldrig forsvinder
PFOS har en kemisk struktur, der giver unikke egenskaber. Men den forlader ikke kroppen, hvor den påvirker hormoner og forringer sædkvaliteten.
Boganmeldelse: Dr. Strangelove elskede sine glade ungdomsdage hos Niels Bohr
Ny bog beretter både om den nyeste forskning fra Niels Bohr Institutet og instituttets historie og betydning gennem 100 år.
IPCC: Kun to graders opvarmning får store konsekvenser for natur og samfund
Massedød og kaskadevirkninger truer klodens økosystemer, viser den seneste IPCC-forskning, der har fokus på, hvor sårbare både samfund og økosystemer er over for temperaturstigninger.