Leder: Giv nu dansk kød en ny status
En retfærdig harme er rullet ind over Danmark i kølvandet på det skandaløse grundlovsbrud ved straks-nedlukning af minkerhvervet i Danmark. Men når man skraber den åbenlyse skandale væk, k…
Klimarådet: Vi kan vådlægge over fire gange mere lavbundsjord, end regeringen foreslår
170.000 hektarer lavbundsjorder kan bringe os en femtedel af vejen til Danmarks CO2 mål.
Leder: Faglige uenigheder hører ikke til i en retssal
En usædvanlig sag skulle have været for retten i denne uge. En sag om ærekrænkelser, som interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug beskylder Aarhus-professor Stiig Markager for. Kort før r…
Efter kronik i Ingeniøren: Nu tørner vandmiljø-forskere sammen i retten
Forskere fra Aarhus Universitet skal nu vidne imod hinanden i retten i Hillerød, hvor professor Stiig Markager er anklaget for “usande” og “æreskrænkende” udsagn.
Danmarks største sø får nemmere ved at ånde
Et nyt renseanlæg, bedre elektronisk styring af overløb og separatkloakering skal løse Hillerøds store problem med udledning af kvælstof, fosfor og organisk materiale til Arresø via Pøle Å.
Asteroide-jæger fuld af sten: Nu gælder det om ikke at ryste fartøjet
OSIRIS-REx fartøjet har suget så mange asteroide-sten til sig, at låget til beholderen ikke vil lukke. Nu dropper Nasa ballet-manøvren og skynder sig langsomt med at forsegle prøven.
Spørg Fagfolket: Hvorfor bruger man euforiserende lattergas til flødeskumspatroner?
En læser vil gerne vide, om man ikke kunne bruge noget andet end lattergas til at skumme fløde med i sifoner for at undgå, at gassen bliver brugt som euforiserende stof. Det svarer kemiker fra DTU på.
Luftforurening koster hver dansker 8400 kroner
Mere lægebehandling, flere sygefraværsdage og en for tidlig død rammer os ikke bare på helbredet, men også på pengepungen.
Minister: Danmark – og ikke udlandet – er ansvarlig for iltsvind i fjorde og kystnære havområder
Udenlandske udledninger af næringsstoffer fra landbrug og spildevandsrensning samt transport fra tilstødende farvande spiller en relativt stor rolle for belastningen af de åbne havområder. Men fjorde og og indre områder er vi selv ansvarlige for, fastslår miljøministeren.
Fosfor i fjorden: Forureningen, som det ikke rigtig kan betale sig at rense op
På bunden af mange danske fjorde ligger gamle fosforpuljer, som vil være ekstremt dyre at rense op. Problemet forsvinder af sig selv i løbet af 30 år – især hvis vi begrænser landbrugets fortsatte udledning, siger professor i vandmiljø.
Imens Danmark tøver: Udlandet i fuld gang med at coronaovervåge spildevand
I Holland analyseres spildevand for covid-19-rester helt ned på byniveau. I Stockholm brugte forskere målinger til at modbevise teori om, at en stigning skyldtes testhyppighed.
Firma afprøver ny smittesporing på sig selv: Fandt covid-19 i ansattes afføring
Længe før sygdommen breder sig, kan rester af udskilt virus fra en enkelt medarbejder blandt tusindvis opdages i spildevandet.
Spildevandsprøver kan afsløre lokal corona-smitte før udbrud
Dansk virksomhed kan påvise stigning i covid-19-smitte inden de gængse tests og sygdomsudbrud ved at overvåge spildevandet. DTU-professor vurderer, at metoden bedst egner sig til mere langsigtet monitorering og bør spænde bredere end corona.
Så suges der fosfor op af et af Danmarks mest forurenede naturområder
Gamle fosforpuljer på bunden af Utterslev Mose og tilstødende kanaler forhindrer, at vandområdet kan leve op til EU’s miljøkrav. Efter at være blevet udsat flere gange gik oprensningen af den værste pulje i gang i denne uge.
Kommuner opdager pludselig 3.500 ukloakerede ejendomme
13 kommuner hænger med den indsats over for urenset spildevand, de lovede i første del af vandplanerne. To kommuner har pludselig opdaget 3.500 ukloakerede ejendomme, der tidligere ikke var registreret.