EU kaster sig ind i kampen om nye satellitter til bredbånd
EU-Kommissionen vil være uafhængige af den teknologiske krig mellem Kina og USA. Europa bør derfor have eget netværk af satellitter til bredbånd i yderområder og som platform for kvantebaseret kryptering.
Bredbåndssatellitter kan bremse GPS-spoofing
Nye bredbåndssatellitter i kredsløb tæt på Jorden kan anvendes som et navigationssystem ligesom GPS og Galileo. Dermed kan de også blive et effektivt middel mod GPS-spoofing, hvor falske radiosignaler forvirrer og snyder fly og skibe verden over.
Store tænkere eksperimenterer alene med tankens kraft
Relativitetsteori og kvantefysik er drevet frem af tankeeksperimenter, men langt tidligere udførte Ernst Mach, H.C. Ørsted, Isaac Newton, Galileo m.fl. også tankeekseperimenter.
Første hastighedstest af nyt satellit-bredbånd skuffer
De første hastighedstest af de nye Starlink-satellitter lever ikke op til løfter fra Elon Musk lom højhastighedsforbindelser på over 1 GB/s og latenstider under 20 ms. Hvis ikke nye test fra Elon Musk og Starlink løfter hastigheden, kan det blokere for opsendelsen af tusindvis af nye satellitter i lav jordbane om jorden.
Britiske embedsmænd ønsker at droppe landets eget satellit-projekt
Trods store udgifter har projektet ikke kastet noget resultat af sig.
Teknologisk fix gør GPS klar til brug på Månen
Nasa-forskere har fundet et trick til at bruge GPS-satellitter i jord-kredsløb til at finde vej på Månen. Det er godt nyt for de astronauter, der skal afsted om få år.
Droner skal kortlægge isbjerge i Nordøstpassagen
Klimaforandringer sender flere skibe gennem arktiske farvande, hvor iskolloserne er en trussel. Droner skal overskue isen og give skibene bedre mulighed for at sejle igennem.
Brexit: Aftaler om forskning, data og satellitter blafrer i vinden
Storbritannien og EU får rygende travlt i løbet af 2020, hvor en række aftaler om forskningsmidler, roamingpriser, satellitsystemer og dataregler skal forhandles på plads.
Opgraderet satellitnavigation kan give din mobil 20 centimeters nøjagtighed
EU-Kommissionen åbner næste år for en ny og mere nøjagtig brug af Galileo-satellitterne, så man kan få en positionering på ned til 20 centimeter – hvis altså telefonen kan modtage to GNSS-signaler samtidig.
Er der liv derude? Nasa sender sonde til Jupiters is-måne
Månen Europa kan gemme på liv under overfladen, vurderer Nasa.
De europæiske GPS-satellitter er brudt sammen: Flere dages nedetid
Det europæiske svar på det amerikanske GPS-positioneringssystem, Galileo, er nede for femte dag i træk.
EU’s prestigesatellitter slået ud af fejl i italiensk tidsserver
Det system, som leverer de nøjagtige tidssignaler til det europæiske positioneringssystem Galileo, er ramt af en alvorlig fejl. Foreløbig har systemet været nede i fire dage.
Hubble spotter ny måne i kredsløb om iskæmpen Neptun
Den nye måne Hippocamp bringer planetens antal af måner op på 14. Der kommer nok flere til, siger forsker.
Storbritannien ude af Galileo: Står uden navigationsatellitter om få måneder
Premierminister Theresa May smækker med døren og forlader forhandlinger om at lade Storbritannien forblive i det europæiske satellitprogram Galileo. Nu vil briterne bygge deres eget navigationssystem efter have brugt over 10 milliarder kroner på Galileo.
Flyvende drivhuse skal dyrke tomater i miljøer som på Månen og Mars
To drivhuse med tomatfrø bliver opsendt mandag aften sammen med kunstig urin, bakterier og alger for at simulere madproduktion i baser på Månen og Mars. Missionen er drevet af dansk udstyr.